סוגי הפרעות חרדה אצל ילדים ומבוגרים ודרכי הטיפול המומלצות עבורם

רותי פרגר מאור
3 min readJan 30, 2021

מרבית בני האדם מתמודדים עם חרדה בשלב זה או אחר של חייהם וזה עשוי להיות מלחיץ, מרגיז ואף מתיש לחוות תגובת “הילחם או ברח” לאירוע שנתפס כאיום או תחושת אי נוחות כללית שמופיעה לעתים קרובות ללא סיבה ברורה.

סוגי הפרעות חרדה אצל ילדים ומבוגרים
סוגי הפרעות חרדה אצל ילדים ומבוגרים

יחד עם זאת, מאחר וישנם מספר סוגים שונים של הפרעות חרדה, הערכה מקצועית מקיפה מהווה את הצעד הראשון בתהליך הריפוי של כל אדם הסובל מחרדה.

לאחר מתן אבחנה מקצועית, באפשרותכם לפנות לקבלת הטיפול המקצועי המתאים ביותר עבורכם כדי ללמוד שיטות יעילות שיסייעו לכם להתמודד עם החרדה באופן בריא יותר.

להלן 4 סוגי הפרעות חרדה אצל ילדים ומבוגרים.

הפרעת חרדה מוכללת (GAD)

אנשים המאובחנים עם הפרעת חרדה מוכללת (GAD) סובלים מרמת חרדה גבוהה או עצבנות יתר במהלך רוב שעות היום והם עלולים לחוש מתוחים, מותשים ועצבניים או להתקשות להירגע ולהתרכז מתוך דאגה שתרחישים מסוימים יתממשו, כאשר התסמינים לרוב נמשכים מספר חודשים.

הפרעת חרדה מוכללת (GAD)
הפרעת חרדה מוכללת (GAD)

בעוד חלק מהאנשים המתמודדים עם הפרעת חרדה מוכללת (GAD) דואגים יתר על המידה לגבי עבודתם, הישגיהם האקדמיים, משפחתם, בריאותם או כספם, במקרים אחרים אנשים אינם יכולים להצביע על סיבה מסוימת לדאגותיהם.

הפרעת פאניקה

הפרעת פאניקה מאופיינת בהתקפי פאניקה וחרדה חוזרים ונשנים המתרחשים ללא התראה מוקדמת ונמשכים לרוב 5–20 דקות, כאשר התקפים אלו עשויים לכלול דפיקות לב מואצות, תחושת אימה, רעידות בגוף, הזעת יתר, גלי חום ותסמינים גופניים נוספים.

אף על פי שהתקפי פאניקה יכולים להיות קצרים ביותר, מאחר והם בלתי צפויים ומבהילים מאוד, אנשים דואגים באופן תמידי מהתרחשותו של ההתקף הבא.

הפרעת פאניקה
הפרעת פאניקה

לדוגמא, אנשים רבים הסובלים מהפרעת פאניקה מתארים שהם חווים תחושת גסיסה, קשיי נשימה, בחילות וסחרחורות.

פוביות

פוביות מתוארות כפחדים עזים מפני אובייקטיבים או מצבים שבדרך כלל אינם נתפסים כמסוכנים, כמו פחד גבהים, פחד מסופות רעמים, פחד ממנהרות או פחד מטיסות.

פוביות
פוביות

בעוד אנשים המתמודדים עם פוביות שונות לרוב מבינים שהפחד שלהם אינו הגיוני, מרביתם עדיין חשים מבוהלים מאוד כשהם נתקלים במושא הפחד שלהם, כאשר התסמינים השכיחים נוטים להיות דומים לאלו המאפיינים התקפי פאניקה וחרדה.

הפרעת חרדה חברתית (SAD)

הפרעת חרדה חברתית (SAD), המכונה גם פוביה חברתית, מתייחסת למצבים בהם אנשים פוחדים שיביכו או ישפטו אותם מול אנשים אחרים, לעתים קרובות עד כדי כך שהם פוחדים להשתתף במסיבות, לדבר בפומבי, לאכול מחוץ לבית או לדבר בטלפון ליד אנשים אחרים.

הפרעת חרדה חברתית (SAD)
הפרעת חרדה חברתית (SAD)

למעשה, אנשים הסובלים מהפרעת חרדה חברתית (SAD) עלולים להיות מודעים לעצמם באופן מוגזם או להתייחס לטעויות קלות כבעיות כבדות משקל.

טיפול בהפרעות חרדה

במידה ואתם או ילדכם מפגינים תסמינים המזוהים עם אחת מהפרעות החרדה הנ”ל, חשוב שתדעו שאינכם לבד וכי 15–20% מהאוכלוסייה הכללית חווה בעיות נפשיות שכיחות מדי שנה ושנה.

טיפול בהפרעות חרדה
טיפול בהפרעות חרדה

באופן כללי, מומלץ לשוחח עם חבר קרוב, בן משפחה או איש מקצוע המתמחה בטיפול בהפרעות חרדה, כמו מטפל רגשי או פסיכולוג, שיוכל לסייע לכם להבין את מקור הפוביות ולהקנות לכם כלים לניהול יעיל יותר של חרדה והתקפי פאניקה.

מידע נוסף בנושא הפרעות חרדה מחכה לכם באתר החדש של מכון דרור >>

תסמינים של חרדה אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים

--

--

רותי פרגר מאור

פסיכולוגית חינוכית מומחית-בכירה, בעלת מעל 35 שנות ניסיון בייעוץ, אבחון וטיפול פסיכולוגי לילדים, בני נוער ומבוגרים. מנהלת מכון דרור לפסיכולוגיה וחינוך בגבעתיים.